Najdrahšie veci predané v aukciách

Autor: redakcia
29.04.2024 (14:00)

Svetové aukčné domy nemajú núdzu o bohatých klientov. Toto je 10 mega drahých vecí, ktoré sa predali na svetových aukciách.

Existujú rôzne rebríčky najdrahších predaných vecí, niektoré sa zameriavajú len na obrazy, umenie, iné na konkrétnu aukčnú spoločnosť. Aby v rebríčku neboli len majstrovské diela starých maliarov, vybrali sme do nášho rebríčka 10 mega drahých kúskov, ktoré zaujali nás.

1. Obraz „Salvator Mundi“ od Leonarda da Vinciho – 450 miliónov dolárov

Tento obraz jednoznačne kraľuje všetkým rebríčkom. Obraz svetoznámeho umelca Leonarda da Vinciho bol v roku 2017 uvedený na aukciu v aukčnej sieni Christie’s. Najvyššiu ponuku prihodil Mohammed bin Salman, korunný princ a predseda vlády Saudskej Arábie. Získal neoceniteľné umelecké dielo za 450 miliónov dolárov. Niektorí odborníci pochybujú o pravosti obrazu, existuje teória, že obraz je dielom Bernadina Luiniho, ktorý napodobňoval diela Leonarda da Vinciho.

Salvator Mundi

2. Obraz „INTERCHANGE“, Williem de Kooning, 300 miliónov dolárov

V septembri 2015 „Interchange“ zlomil cenové rekordy, keď ho kúpil Kenneth C. Griffin, manažér hedgových fondov, za ohromujúcich 300 miliónov dolárov, čím sa toto majstrovské dielo katapultovalo na vrchol najdrahších obrazov umeleckého sveta.

INTERCHANGE

3. Obraz „SHOT SAGE BLUE MARILYN“, Andy Warhol – 195 miliónov dolárov

V máji 2022 sa ikonický portrét Marilyn Monroe „Shot Sage Blue Marilyn“ od známeho umelca Andyho Warhola predal v Christie’s aukcii za 195 miliónov dolárov. Obraz vytvorený zobrazuje Monroe v živých farbách s modrými očnými tieňmi a jasne červenými perami. Dodnes ide o najdrahšie dielo, ktoré americký umelec predal na aukcii. Obraz kúpil Larry Gagosian, americký obchodník s umením.

SHOT SAGE BLUE MARILYN

4. Obraz „Les Femmes d’Alger“ (verzia O), Pablo Picasso – 179 miliónov dolárov

Živé kubistické majstrovské dielo predané v Christie’s v roku 2015 za búrlivého jasotu za dychberúcich 179 400 000 dolárov.Obraz kúpil čínsky miliardár Liu Yiqian od qatarskej kráľovskej rodiny.

Les Femmes d’Alger

5. Gigayacht - 168 milliónov dolárov

Táto obrovská luxusná 123 metrová jachta je najdrahšia vec, ktorá sa predala na dražbe cez eBay. Gigajachtu navrhol dizajnér Frank Mulder a má vlastný heliport, kúpele, bazén, posilňovňu, kinosálu a niekoľko priestranných apartmánov s panoramatickými oknami. Kto ju kúpil? Podľa niektorých internetových zdrojov je vlastníkom ruský oligarcha Roman Abramovich, avšak kvôli uvaleným sankciám nemôže oficiálne priznať toto vlastníctvo.

Gigayacht
(zdroj: supercarblondie.com)

6. Obraz „LES POSEUSES“, Georges SEURAT – 149 miliónov dolárov

Snáď najpozoruhodnejším aspektom seruatovej maľby je použitie pointilizmu (maľovanie s malými bodkami). Dielo bolo v súkromnom vlastníctve až do roku 2022, potom sa objavilo v aukčnej sieni Christie’s. Obraz pochádzal zo súkromnej zbierky Paul Allena, spoluzakladateľa Microsoftu. Odborníci očakávali, že tento kúsok vynesie 100 miliónov dolárov. Predajná cena sa nakoniec vyšplhala na 149 miliónov dolárov. Teraz je vystavený v Barnes Gallery vo Philadelphii

LES POSEUSES
(zdroj: Christies.com)

7. Socha “Pointing Man”, Giacometti - 143 milliónov dolárov

„Pointing Man“, sochu tenkého muža v životnej veľkosti vytvoril švajčiarsky umelec Giacometti. V roku 2017 bola predaná na aukcii Christie´s v New Yorku za 141 miliónov dolárov. Sochu kúpil miliardár Steve Cohen,manažér hedgových fondov.

Pointing Man
(zdroj: singulart.com)

8. Socha “Rabbit” (Zajac), Jeff Koons - 91.1 milliónov dolárov

Lesklá socha z nehrdzavejúcej ocele, vytvorená v roku 1986, bola inšpirovaná detskou nafukovacou hračkou. Socha amerického plastika Jeffa Koonsa sa v roku 2019 počas aukcie organizovanej domom Christie's v New Yorku predala za 91,1 milióna dolárov, čo je rekord pre žijúceho umelca. Identita kupujúceho nebola ihneď známa. Neskôr sa ukázalo, že Robert Mnuchin, obchodník s umením, kúpil dielo pre miliardára, manažéra hedžových fondov Stevena A. Cohena

Rabbit
(zdroj: e-buy.com)

9. Obraz “Portrait of an Artist -Pool with Two Figures (Portrét umelca – bazén s dvoma postavami), David Hockney - 90.3 milliónov dolárov

Britský umelec David Hockney sa zaradil medzi svetovú špičku v predaji najdrahších umeleckých diel na svete od žijúcich umelcov. Na aukcii Christie v roku 2018, bol predaný jeho obraz Portrét umelca – bazén s dvoma postavami za 90 miliónov dolárov. Totožnosť kupujúceho nebola zverejnená.

Portrait of an Artist -Pool with Two Figures

10. Oppenheimer Blue Diamond – 57,5 ​​milióna dolárov

Diamant s hmotnosťou 14,62 karátov sa vyznačuje najvyššou a najjasnejšou možnou farbou pre modrý odtieň. Je to najdrahší šperk, aký sa kedy predal na aukcii. Tento drahokam je pomenovaný po svojom predchádzajúcom majiteľovi Sirovi Philipovi Oppenheimerovi, ktorého rodina dlhé roky viedla slávnu diamantovú spoločnosť De Beers. V roku 2016 sa na aukcii v Ženeve predal modrý diamant za 57,5 ​​milióna dolárov a skončil v súkromnej zbierke.

Oppenheimer Blue Diamond
(zdroj: Christies.com)
 
Foto: Samantha Hurley, Burst.shopify.com