Kedy sa oplatí americká hypotéka

Autor: Andrej Dorič
06.03.2013 (07:00)

Úver s mätúcim názvom sa oplatí vtedy,keď si chcete požičať bezúčelovo a nebojíte sa banke založiť svoj dom či byt.  
 
Americká hypotéka v podstate klasickou hypotékou nie je. Je to bezúčelový spotrebný úver. S hypotékou má spoločne to, že pri oboch ručíte za úver nehnuteľnosťou. 

Oslovené banky odporúčajú tento druh úveru vtedy keď potrebujete väčšiu investíciu napríklad na zariadenie či opravu bývania. Ale nevylučujú použiť tento úver aj na kúpu auta.

“Americká, alebo bezúčelová hypotéka je určená pre zákazníkov, ktorí si potrebujú požičať peniaze na iný účel, ako na kúpu nehnuteľnosti. Úroková sadzba je spravidla nižšia, ako pri klasickom spotrebnom úvere,” vysvetľuje Matej Kubinec, hovorca mBank. Pokiaľ na bezúčelových spotrebákoch sa úroky pohybujú od 7% do 13%, americkú či bezúčelovú hypotéku dostanete už od 3% do 8%.

Na druhej strane úrok na americkej hypotéke je spravidla vyšší ako pri klasickej hypotéke, pretože za nedokladovanie použitie finančných prostriedkovsi banka pýta viac, keďže je tam väčšie riziko. Klasické hypotéky banky ponúkajú už od 3% a úroky zriedka prekračujú 6%. 

Prehľad úrokov na amerických hypotékach nájdete tu.

Strop pôžičky

Podobnosť oboch úverov je v tom, že obe majú obmedzenia výšky úveru v podobe istého percenta z ceny nehnuteľnosti. Pri klasickej hypotéke vám banky môžu požičať zo zákona iba na 70% hodnoty bytu či domu. Pri americkej hypotéke je to v každej banke iné. Tatra banka vám požičia maximálne do výšky 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. mBank je jej výška je obmedzená do 65% z hodnoty bytu či domu.

Výhody a nevýhody 

Výhodou americkej hypotéky je jej beúčelovosť. Máte teda voľnosť v tom na čo požičané peniaze miniete. “Klient čerpá na to, na čo práve potrebuje, teda na čokoľvek. Banka neskúma účel tak ako pri klasickej hypotéke, kde je potrebné účel vydokladovať spôsobom dohodnutým s bankou,” vysvetľuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Oproti spotrebnému úveru má výhodnejšiu úrokovú sadzbu a tiež si môžete cez ňu požičať viac ako pri klasickom spotrebáku. 

Pri americkej hypotéke nemusíte ručiť len svojim domom, ale aj nehnuteľnosťou, ktorú vlastnia vaši rodičia, súrodenci či dokonca priatelia. Na druhej strane je tu obmedzenie, že je podmienkou založiť skolaudovanú stavbu.

Napokon medzi nevýhody americkej hypotéky patrí aj to, že na ňu nedostanete štátny príspevok, keďže to nie je klasická hypotéka. 

Neprehliadnite:
Na dom za hranicami banky núkajú bezúčelový úver
Prevzatie hypotéky môže a nemusí byť výhodné
Porovnajte si úroky na hypotékach
Foto: BANKY.sk